Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

V mnohém s Vámi souhlasím, ale ta problematika je asi poněkud složitější.

V prvé řadě ketamin řadíme spíše k disociačním drogám, než k psychedelikům, a to ne na základě nějakého slovíčkaření, ale kvůli mechanismu jeho působení.

Ketamin je anestetikum používané v humánní i veterinární medicíně. Na rozdíl od ostatních anestetik stimuluje kardiovaskulární i dechové centrum a je potentním analgetikem. Spolehlivého účinku je dosaženo po nitrosvalovém podání. Účinek nastupuje rapidně, většinou do 3 minut po podání. Tyto vlastnosti ho předurčuji k použití v případě silných depresí při různých neštěstích a katastrofách. Širšímu použití v klinické praxi zabraňují nežádoucí účinky, zejména vysoký výskyt psychických fenoménů – děsivé sny, dezorientace, senzorické a percepční iluze. Rekreační zneužívání ketaminu má podobné účinky jako u fencyklidinu. Účinek trvá od 45 minut do několika hodin, ale osoba se cítí v pořádku až přibližně za 24-48 hodin. Aplikuje se v injekčně, šňupáním nebo kouřením. Vyvolává tak zvaný ketaminový trip, projevující se například halucinacemi a pocity oddělení se od vlastního těla. Může vyvolat poměrně silnou psychickou závislost, zvlášť pokud je zneužíván soustavně. To jsem napsal v jednom ze tří článků věnovaných halucinogenům.

Zdroj: https://turnerjiri.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=481936

Stejně jako Vy jsem zaznamenal pozitivní výsledky testů při léčení psychických poruch keteminem, ale četl jsem i kritická nebo dost opatrná hodnocení některých odborníků.

Je zcela zbytečné obecně démonizovat halucinogeny (delirogeny, disociační drogy a psychedelika), které jsou v mnoha ohledech méně škodlivé než alkohol či tabák, ale není ani vhodné je paušálně doporučovat a jejich používání v klinické praxi by asi mělo být dobře cílené na specifické poruchy nebo spíše stavy, kdy ketamin velmi rychle a účinně pomáhá.

0 0
možnosti
Foto

Ano, samozřejmě, že ta problematika je složitější a o tom ten článek právě je. Že lidé, kteří si za 5 minut projedou google, aby zjistili, co to je ketamin, mají potřebu hodnotit práci odborníků, kteří se tématice věnují celý život a za mě, vědí velmi dobře, co dělají. Nevím, jak vy, ale ani já, i přesto že už se této problematice věnuji poměrně dlouhou dobu, se rozhodně za odborníka nepovažuji. K tématu psychických onemocnění a jejich léčbě - tedy i psychedelikům, jsem se dostala až díky studiu vysoké školy, mé diplomové práci a také snaze pomoci některým lidem v mém okolí. Paradoxně se ale tento zájem propojil také s tématem, kterému se věnuji již několik let a tím je osobní (chcete-li duchovní) rozvoj. I přesto ale, i kdybych se sebevíce zajímala o toto téma, nemohu se nikdy srovnávat s odborníky - důvěřuji proto jim.

Váš popis ketaminu v článku je dosti encyklopedický a dle mého názoru ne zcela přesný. Právě mechanismus jeho působení je důvod, proč ho mnozí řadí k psychedelikům - pocit rozpuštění se, lehkosti, snížení emocí, halucinace, zážitky depersonalizace (vystoupení z těla, překročení hranic vlastního já). Shodné jsou i ty, dle Vás nežádoucí účinky, které někdy po užití jak ketaminu, tak i jiných psychedelik, přichází. Zde je ale potřeba se na to podívat také z trochu jiné perspektivy a toho, jak psychedelika vlastně fungují. Vytahují věci, které máme v podvědomí, které jsou často příčinou právě těch daných problémů a které se bohužel nedají vyřešit jinde, než právě na těchto úrovních. Ne vždy ale vytažení těchto kostlivců proběhne lehce a ne vždy je to pro člověka jednoduché. Pokud by Vás zajímalo více, problematiku tzv. "psychospirituálních krizí" řeší např. pan Michal Vančura: https://czeps.org/profil-michael-vancura/ a další.

Zneužívání či nějaké "rekreační" užívání bez odborného dohledu a integrace a lidi, kteří toto dobrovolně podstupují, to snad raději ani nebudu komentovat. O tom opravdu ten článek není. Mluví o medicínském využití ketaminu.

0 0
možnosti
Foto

Sám jsem přesvědčen o tom, že člověk by se měl, v zájmu svého duševního zdraví, pokud to ovšem jde, vyhýbat všem látkám, které ovlivňují činnost mozku a toho, co s ním souvisí.

0 0
možnosti
Foto

No, víte, pane Bicera, kdybyste trpěl nemocí, kterou trpí oni - depresivní pacienti, možná byste mluvil jinak. Tam je to naopak velmi vhodné, jelikož jejich mozek teď nefunguje tak, jak má.

0 0
možnosti
  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1371x
Sportovně založená mzdová účetní se zájmem o média, jejichž studium ji od médií naopak odradilo. I přesto má občas potřebu vyjádřit se k některým aktuálním věcem a to i přes občasnou nelibost ostatních, jelikož její témata jsou často dost kontroverzního rázu :)

Seznam rubrik