Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Množné číslo od slova kněz je "kněží" - ne knězi (učivo základní školy)

0 0
možnosti
Foto

Milá Sylvo, jak vidno, ne všechny věci jsou tak zřejmé, jak se může na první pohled zdát. Vypadá to, že od té doby, kdy jste byla na základní škole Vy, už se mnohé změnilo. Já velmi oceňuji Vaši zálibu v diskutování, ale pokud tady hodláte řešit drobné chyby v pravopisu, místo článku samotného, běžte si diskutovat někam jinam a ne pod můj článek. Nikdo Vás přeci nenutí ho číst. Hezký den.. :-)

Další novotvar proti dosavadním předpisům Pravidel připouští PS. u podstatného jména kněz. V 5. pádě jednotného čísla Pravidla uvádějí napřed původní tvar kněže a teprve za ním novotvar podle vzoru „oráč“ knězi; PS. považuje tvar kněže už za zastaralý a činí tak novotvar knězi jediným tvarem vokativním náležitým v dnešním spisovném usu. V množném čísle uvádí PS. do spisovného jazyka ve 4. pádě novotvar kněze (podle vzoru „oráč“), poznamenávaje, že původní akusativ kněží je už zastaralý. V ostatních pádech zůstávají ovšem dřívější spisovné tvary kněží, kněžím, kněžích, kněžími.

0 0
možnosti
  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1371x
Sportovně založená mzdová účetní se zájmem o média, jejichž studium ji od médií naopak odradilo. I přesto má občas potřebu vyjádřit se k některým aktuálním věcem a to i přes občasnou nelibost ostatních, jelikož její témata jsou často dost kontroverzního rázu :)

Seznam rubrik